• Dotácia na stravu

          • Dňa 01.08.2021 nadobudli  účinnosť nové právne úpravy zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorými  sa menia podmienky dotácií na stravu v školskej jedálni.

             

            Od nového školského roka 2021/2022 ide najmä o nasledovné zmeny:

            - ukončenie plošného poskytovania dotácii na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ

            - doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytovanie dotácie a tou sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.

             

            Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytovať dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok (napr. z dôvodu, že ide o osoby bez zdaniteľného príjmu, resp. z dôvodu veku dieťaťa) na zvýšený daňový bonus na dieťa,

            ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku podľa § 52 zzj ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

            Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je teda možné dotáciu poskytnúť na:

            - všetky deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus;

            - deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo si nemohli uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní);

            - deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky) a to vzhľadom na skutočnosť, že na tieto deti nie je možné si uplatniť zvýšený daňový bonus (tak ako v prvom prípade pri 5 ročných deťoch v poslednom ročníku MŠ).

            V tejto súvislosti upozorňujeme zákonného zástupcu dieťaťa, že k poskytnutiu dotácii na stravu od 1.9.2021 je potrebné  predložiť:

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, (vydáva príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny)
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima, (vydáva príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny)
            • čestné prehlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa každého zákonného zástupcu člena domácnosti /obaja rodičia/  (v prípade, že sa Vás to týka, podpísané čestné prehlásenie je nutné poslať na adresu: nasa@rodinnaskola.sk do 31.8.2021, inak nie je možné uplatniť si dotáciu na stravu ) Cestne_vyhlasenie_dotacie.doc

             

            Zároveň Vás informujeme, že v prípade ak sa na dieťa poskytuje dotácia na stravu z titulu neuplatnia si tohto zvýšeného daňového bonusu (§ 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách), daňovník nemá nárok ani na základný daňový bonus (§ 52zzj ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov).

            Uvedené vyplynulo zo spoločnej komunikácie zástupcov MPSVR SR s MF SR, ktoré nepripúšťa použitie iného výkladu zákona o dani z príjmov a preto, ak si rodičia plánujú uplatniť daňový bonus, o ktorý sa znižuje daň, nemali by vo vlastnom záujme požiadať o poskytnutie dotácie na stravu.

            Vzhľadom na uvedené je odporúčané rodičom zvážiť, či si vyberú možnosť poskytnutia dotácie na stravu namiesto uplatnenia si zvýšeného daňového bonusu.

            (Pozn.: V prípade, že by nastalo dištančné vzdelávanie alebo by bola škola zatvorená, nemáte nárok na dotáciu na stravu, preto je výhodnejšie si uplatniť zvýšený daňový bonus , ak je to možné. )

             

          • 2% daní

          • Postup pri venovaní 2% alebo 3%  Rodinnej škole:

            Názov: Rodinné farmy o.z.

            Adresa: Námestie SNP 16/16, 974 01 Banská Bystrica

            IČO: 50347683

            Právna forma: Občianske združenie

            IBAN číslo účtu: SK3709000000005166210801 / kód banky: 0900 (Slovenská sporiteľňa , a.s.)

            Dôležité termíny

            Do 31. marca 2020 - Podanie daňových priznaní zo strany daňovníkov (SZČO), ktorí podávajú daňové priznanie.

            Do 30. apríla 2020 - Zasielanie vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení dane

            Zamestnanci, za ktorých podáva daňové priznanie zamestnávateľ

            1) Do 15.02.2020 (ideálne, dá sa však aj neskôr) požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.

            2) Následne požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo "Potvrdenie o zaplatení dane".

            3) Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať:   

            a) 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.   

            b) 3% z Vašej zaplatenej dane - ak ste v roku 2019 odpracovali dobrovoľnícky minimálne 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie/organizácií, pre ktoré ste v roku 2019 dobrovoľnícky pracovali.

            4) Stiahnite si predvyplnené Vyhlásenie s údajmi Rodinné farmy, o.z., a zvyšné údaje o Vás napíšte do Vyhlásenia spolu so sumou dane, ktorú môžete poukázať. Súbor následne vytlačte.

            5) Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte osobne alebo zašlite poštou do 30.04.2020 na daňový úrad podľa Vášho trvalého bydliska. Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2% (3%) v prospech Vami vybraného prijímateľa.

            Ak nám chcete dať vedieť, že ste nám Vy zaslali svoje 2%/3%, zaškrtnite vo Vyhlásení príslušný súhlas so zaslaním Vašich údajov (my uvidíme Vaše meno a adresu, nie však poukázanú sumu).

            Fyzické osoby, ktoré si samé podávajú daňové priznanie v roku 2020

            Tlačivá A a B potrebujete, ak ste napr. zamestnaný/á, ale daňové priznanie si podávate sami (v priebehu roka ste mali viac zamestnávateľov, SZČO a pod.)

            Vypočítajte si:

            a) 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.   

            b) 3% z Vašej zaplatenej dane - ak ste v roku 2019 odpracovali dobrovoľnícky minimálne 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie/organizácií, pre ktoré ste v roku 2019 dobrovoľnícky pracovali.V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolonky na poukázanie 2% (3%) z dane v prospech 1 prijímateľa. Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť, nájdete na začiatku tohto mailu.

            Upozorňujeme, že pre fyzické osoby – podnikateľov (tlačivo typu B ) sa vzťahuje povinnosť podať daňové priznanie len elektronicky.

            Ak nám chcete dať vedieť, že ste nám Vy zaslali svoje 2%/3%, zaškrtnite v tlačive príslušný súhlas so zaslaním Vašich údajov (my uvidíme Vaše meno a adresu, nie však poukázanú sumu).

            Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.03.2020) na príslušný daňový úrad podľa Vášho trvalého bydliska.

            Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti.Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumu, ktorú ste poukázali, v prospech Vami vybraného prijímateľa.

            Máte otázky? Radi Vám ich zodpovieme a poradíme telefonicky alebo e-mailom. 

             

             

      • Kontakty

        • Súkromná základná škola, Lazovná 6, 974 01 Banská Bystrica
        • +421904 952 333
        • Lazovná 237/6, 974 01 Banská Bystrica Slovakia
        • IČO SZŠ Lazovná 6, Banská Bystrica : 42 393 141 IČO SZŠ Kaštieľ 1, Bernolákovo: 53 279 603
        • DIČ - SZŠ Lazovná 6, Banská Bystrica: 2120142321
        • Súkromná základná škola, Kaštieľ 1, 900 27, Bernolákovo
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje